„O dziewczętach z tamtych lat”

Zapraszamy serdecznie na spotkanie z autorką wspomnień „O dziewczętach z tamtych lat”, Panią Aliną Dudzińską-Mazurkiewicz.

Spotkanie odbędzie się 17 czerwca 2016 r. (piątek) o godz. 18.30 w Klubokawiarni Kolonia na Starej Ochocie (Warszawa, ul. Łęczycka 2). Fragmenty książki czytać będą dziewczyny z GRH Bluszcz. Wspomnienia „O dziewczętach z tamtych lat” są już dostępne w naszej księgarni internetowej. okladka 2

Książka ta to w pewnym sensie zbiorowy portret pokolenia, które dorastało w okresie okupacji niemieckiej i powstania warszawskiego. Pokolenia, które ukształtowała działalność w Szarych Szeregach, Organizacji Małego Sabotażu „Wawer”, wreszcie walka zbrojna, przeważnie w harcerskich batalionach szturmowych. Każdy rozdział niniejszej książki to historia osób, z którymi spotykała się autorka. Najczęściej są to koleżanki i koledzy z drużyny lub konspiracyjnych komórek, potem z oddziału bądź obozu jenieckiego. Czasem są to postacie znane […], czasem zaś osoby, o których właściwie nic nie wiadomo […]. Przywołując ich nazwiska czy pseudonimy, zachowujemy pamięć o nich. Z Przedmowy