Relacja z wyprawy na obchody 70. rocznicy operacji Market Garden

W dniach 18-21 września 2014 r., wraz z grupą młodzieży, uczestniczyliśmy w obchodach 70. rocznicy operacji „Market Garden”. Zapraszamy do zapoznania się z krótką relacją z tego wyjazdu.Czwartek, 18 września 2014 r.

Około godziny 8 rano wszyscy uczestnicy wyprawy zebrali się na warszawskim lotnisku Chopina, z którego po małych przygodach bagażowych polecieli do Eindhoven, a dalej już autobusem do Amsterdamu. Polską grupę przywitała w Amsterdamie Ania Schouws, która do końca wyprawy była najlepszym przewodnikiem i dobrym duchem wyprawy. Ania urodziła się i studiuje w Holandii, dlatego jej pomoc dla polskiej grupy była nieoceniona. Po pozostawieniu bagaży i przywitaniu polskich gości przez gospodynie z amsterdamskiego klubu De Borcht grupa wyruszyła na zwiedzanie miasta i kolację.

Obchody 70. rocznicy operacji "Market Garden"

Piątek, 19 września 2014 r.

Piątek był dniem przeznaczonym w całości na poznawanie historii i kultury Królestwa Niderlandów. Wśród miejsc, które odwiedziła grupa nie zabrakło: Museumplein, Rijksmuseum, Rembrandtplein, Amstel (Stopera), Mr. Visserplein, Damplein, Royal Palace, Nieuwe Kerk, Monument at the Dam. Opiekunki z Klubu Filary zadbały nie tylko o organizację pysznego lunchu (prawdziwie holenderskiego) w parku niedaleko muzeum, ale również o spotkanie w przepięknym przymuzealnym parku. Wieczorem grupa mogła zobaczyć sztukę sakralną Holandii w Krijtbergchurch I uczestniczyć w Mszy Świętej. Wieczór polsko-holenderski zorganizowany przez Klub De Borcht był bogaty w taniec, śpiew, degustację holenderskich przekąsek oraz prezentację o historii i zwyczajach Holandii.

Sobota, 20 września

W sobotę po śniadaniu grupa udała się pociągiem do miejscowości Arnhem i dalej do Driel. Ze względu na złe warunki pogodowe, pokazowe skoki spadochronowe zostały odwołane, dlatego też cała grupa udała się prosto na Plac Polski w Driel, gdzie odbywały się główne obchody upamiętniające udział Polskich żołnierzy w operacji Market Garden. Jedna z uczestniczek projektu udzieliła wywiadu dla telewizji opowiadając o grupie przybyłej z Warszawy. W uroczystościach brali udział m.in. Prezydent RP Bronisław Komorowski oraz król Holandii Wilhelm Aleksander.

Obchody 70. rocznicy operacji "Market Garden"

Szczegółowe informacje na temat obchodów można znaleźć na stronie internetowej Stichting Driel-Polen. Krótką video relację można również obejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=P7xTvogL7_Y.

Po obchodach grupa Projektu Sosabowski udała się na przyjęcie zorganizowane przez Burmistrza Miasta Driel, gdzie miała okazję spotkać Pana Erica van Tilbeurgh, pasjonata historii Polski oraz wiele grup rekonstrukcyjnych przybyłych na obchody.

Pod koniec dnia duża liczba uczestników obchodów a wraz z nimi grupa Projektu, uczestniczyła w Mszy Świętej, po której dzięki pomocy redaktor Joanny Pieciukiewicz sprawnie dotarła z powrotem do Amsterdamu. Następnego dnia rano grupa była już w drodze powrotnej do Warszawy, gdzie uczestniczki przywitali rodzice lub rodzeństwo.

Zapraszamy także do galerii zdjęć z wyprawy dostępnej tutaj.