Kampania na rzecz upamiętnienia gen. Maczka w Edynburgu

Pod koniec lutego 2015 r. w Szkockim Parlamencie rozpoczęto kampanię na rzecz upamiętnienia gen. Stanisława Maczka. Celem kampanii jest doprowadzenie do postawienia generałowi pomnika w stolicy Szkocji – Edynburgu.

Gen. Maczek, choć z sukcesami dowodził oddziałami żołnierzy podczas II wojny światowej (m.in. podczas wyzwalania Europy z okupacji niemieckiej – dowodził dywizją, która wylądowała w Normandii 1 sierpnia 1944 r.), po wojnie, podobnie jak wielu innych polskich dowódców (w tym gen. Sosabowski), został zapomniany. 26 września 1946 r. Tymczasowy Rząd Jedności Narodowej pozbawił gen. Maczka obywatelstwa polskiego oraz stopnia generała. Pozbawiony świadczeń przysługujących żołnierzom alianckim, osiadł w Edynburgu pracując jako sprzedawca i barman w restauracji  hoteli prowadzonych przez polskich emigrantów. Zmarł w wieku 102 lat.

Więcej informacji (w języku angielskim) o kampanii na rzecz upamiętnienia gen. Maczka w Szkocji można znaleźć w artykule szkockiej gazety the Herald dostępnym pod tym adresem.

Powojenne losy gen. Maczka są podobne do historii gen. Sosabowskiego, którego postać nasza Fundacja przybliża młodzieży. Zapraszamy na dedykowaną stronę internetową zeszłorocznego projektu – www.fundacjachylinskiej.pl/sosabowski.