Pokaz filmu „Honor Generała”

3 września 2013 r. w Domu Spotkań z Historią przy ul. Karowej w Warszawie odbył się pokaz filmu Joanny Pieciukiewicz pt. Honor Generała, poświęconego generałowi Stanisławowi Sosabowskiemu, lepiej znanemu Holendrom niż Polakom. Gościem honorowym spotkania był Eric van Tilbeurgh, jeden z bohaterów dokumentu, który udostępnił wiele materiałów wykorzystanych w filmie. W spotkaniu uczestniczyła także reżyser Joanna Pieciukiewicz. Pokaz został zorganizowany przez naszą Fundację we współpracy z Domem Spotkań z Historią.

Honor Generała (53′, 2007) to dramatyczna opowieść o dowódcy 1. Samodzielnej Brygady Spadochronowej i bohaterach „Market Garden” –  największej w czasie II wojny światowej operacji powietrznodesantowej wojsk sprzymierzonych, do której doszło w Holandii w 1944 roku. Brytyjczycy niesłusznie odpowiedzialnością za klęskę operacji obarczyli generała. Po wojnie okryty niezasłużoną niesławą generał Sosabowski został na emigracji w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował jako zwykły robotnik (zmarł w Londynie w 1967 roku), a żołnierzy jego brygady spotkało zapomnienie. W obronie bohaterów z Polski stanęli zwyczajni obywatele Holandii. Po 60 latach rząd holenderski przywrócił honor generałowi, przyznając mu pośmiertnie Order Brązowego Lwa. Królowa Holandii Beatrix Wilhelmina Armgard odznaczyła 6. Brygadę Desantowo-Szturmową jako spadkobierczynię 1. Samodzielnej Brygady Spadochronowej, najwyższym holenderskim odznaczeniem wojennym – Orderem Wojskowym im. Króla Wilhelma I.

Film Honor Generała

Reżyseria i scenariusz: Joanna Pieciukiewicz

Współpraca: Natasza Łysiak

Producent: Krystyna Kajewska

Producent wykonawczy: TVP Szczecin dla TV Polonia

Rok produkcji: 2007

Zapraszamy do galerii zdjęć z pokazu oraz strony wydarzenia na stronach internetowych Domu spotkań z Historią.