II Konkurs Historyczny

Fundacja, we współpracy z Instytutem Historii PAN w Warszawie, ogłosiła konkurs na najlepsze prace naukowe poświęcone drugiej (powojennej) konspiracji w Polsce, opublikowane drukiem od 1 marca 2012 roku. Więcej informacji na temat konkursu (w tym także regulamin) można znaleźć pod tym linkiem oraz w dalszej części informacji.

Dla zwycięzców zostały przewidziane trzy nagrody – I nagroda w wysokości 5 000 zł, II nagroda w wysokości 3 000 zł i III nagroda w wysokości 2 000 zł. Prace mogą zgłaszać nie tylko autorzy, ale także czytelnicy, wydawnictwa, instytucje naukowe oraz wydziały i instytuty uniwersytetów. Na zgłoszenia czekamy do dnia 28 lutego 2013 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do dnia 31 marca 2013 roku.
II Konkurs Historyczny stanowi kontynuację I Konkursu Historycznego, ogłoszonego w grudniu zeszłego roku. Relacja oraz galeria zdjęć z oficjalnego zakończenia i ogłoszenia wyników konkursu są dostępne tutaj. Zachęcamy również do zapoznania się z krótkim opisem prac naukowych nagrodzonych w I Konkursie Historycznym.